Rel in Portugees voetbal rond trainer van koploper Sporting

LISSABON (ANP) - De Portugese voetbalclub Sporting voelt zich ernstig benadeeld. De club uit Lissabon is op weg naar de eerste landstitel in negentien jaar, maar voor trainer Rubén Amorim dreigt juist nu een jarenlange schorsing omdat hij de regels zou hebben overtreden. Volgens Sporting is sprake van een complot tegen de club.

De 36-jarige Amorim, oud-international van Portugal, werd vorig jaar aangesteld als hoofdtrainer van Sporting. Volgens de Portugese trainersvakbond heeft Amorim echter fraude gepleegd. Hij zou op het moment van zijn aanstelling nog niet de juiste papieren hebben gehad om als hoofdtrainer aan de slag te gaan, maar alleen als assistent. Amorim werkte voor zijn periode bij Sporting al even als hoofdtrainer bij SC Braga. Met beide clubs won hij de Portugese beker.

De vakbond eist nu een schorsing van minimaal één en maximaal zes jaar voor Amorim. "Dit is een van de meest betreurenswaardige en surrealistische hoofdstukken in de geschiedenis van het Portugese voetbal", meldt Sporting in een verklaring vol stevige bewoordingen. Volgens de club uit Lissabon, die aan kop van de ranglijst 10 punten voorsprong heeft op titelhouder FC Porto, worden andere ploegen voorgetrokken. Sporting zegt "verbijsterd" te zijn dat de vakbond op dit moment met deze aanklacht komt, juist nu Sporting op weg is naar de titel.