Remkes leidt adviescollege stikstofaanpak

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Johan Remkes wordt voorzitter van een adviescollege dat zich gaat buigen over de problemen die zijn ontstaan doordat de Raad van State onlangs een streep haalde door het overheidsbeleid rond de uitstoot van stikstof. Dat meldt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer.

De Raad van State oordeelde onlangs dat de overheid tekort is geschoten bij de verlening van milieuvergunningen voor projecten rond kwetsbare natuurgebieden. Afspraken die gemaakt werden over de vermindering van de stikstofuitstoot, waren volgens de hoogste bestuursrechter te vrijblijvend. Door de uitspraak staan vele honderden projecten op losse schroeven, zoals nieuwe wegen, woonwijken en uitbreidingen van (boeren)bedrijven.

Remkes is gevraagd binnen twee maanden met een advies te komen voor de korte termijn, gericht op "de mogelijkheden en onmogelijkheden" voor nieuwe projecten rond natuurgebieden. Binnen een jaar moet er ook een advies liggen voor de langere termijn, met daarin voorstellen voor een nieuwe aanpak van de uitstoot van stikstof.