Renze Klamer vond eerste seizoen De vooravond een achtbaan

Renze Klamer blikt terug op een turbulent eerste seizoen van De vooravond. De presentator vergelijkt het programma, dat sinds eind augustus op tv is en het gat van het gestopte De wereld draait door vult, met een achtbaan.

"In de Efteling heb je die achtbaan de Python. Hij is kort, gaat tien keer over de kop en je weet helemaal niet wat er gebeurt. Achteraf denk je: wat heb ik in vredesnaam meegemaakt", omschrijft Renze vrijdagochtend op NPO Radio 2. "Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed."

De presentator en zijn collega Fidan Ekiz hebben acht drukke weken achter de rug. "Het heeft veel impact dat je het de rest van de dag niet uit je hoofd kan zetten", aldus Renze. "Maar je moet het ook relativeren. Het is een hartstikke mooi programma en er kijken veel mensen naar. Maar het is ook maar gewoon tv, de volgende dag zijn mensen het ook weer vergeten."

Vrijdagavond sluit het tv-duo het eerste seizoen af om pas in februari weer terug te keren. Renze gaat die periode onder meer veel boeken lezen. "En ik heb jonge kindjes die ik de afgelopen acht weken minder heb gezien. En ik heb ook nog wel wat klussen, maar ga verder gewoon veel rust nemen."