Republikeinen op koers voor meerderheid in Huis, geen ‘rode golf’

WASHINGTON (ANP) - De Republikeinen stevenen af op een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, daar zijn Amerikaanse media het over het algemeen wel over eens. Ook is er consensus dat een "rode golf", de kleur van de Republikeinen, is uitgebleven. De strijd om controle over de Senaat is nog niet beslist, zodat nog niet goed is te voorspellen wat de gevolgen van de stembusgang zijn voor de komende twee jaar.

De Democraten van president Joe Biden hebben nu een meerderheid in beide huizen van het parlement. In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden koersen de Republikeinen volgens The New York Times (NYT) af op 224 van de 435 zetels, 6 meer dan nodig voor een meerderheid. Dat is volgens de krant het zwakste resultaat bij tussentijdse verkiezingen van een partij die niet de president levert sinds 2002.

De Republikeinse Partij presteert op veel plekken "ondermaats", concludeert de politieke analist van de NYT, Nate Cohn. De Republikeinse afgevaardigde Mayra Flores uit Texas, die haar zetel verloor, zei dat haar partij de realiteit onder ogen moest zien. "De rode golf kwam er niet." Volgens haar bleven kiezers voor Republikeinse en onafhankelijke kandidaten thuis. Ook de Republikeinse senator Lindsey Graham toonde zich teleurgesteld over de beperkte winst van zijn partij, fors lager dan peilingen hadden voorspeld. Hij verwacht wel dat zijn partij ook een meerderheid in de Senaat krijgt.

De zogeheten midtermverkiezingen worden vaak gezien als een beoordeling van de bewoner van het Witte Huis. In de meer dan 160 jaar dat er 'midterms' worden gehouden is de partij van de president zelden ontsnapt aan een nederlaag. Nu dus ook niet.

Maar om te kunnen beoordelen of Biden volledig vleugellam wordt de komende twee jaar moet nog duidelijk worden wie het voor het zeggen krijgt in de Senaat. In vier staten is nog onzeker of een Democraat of een Republikein wordt verkozen. De Republikeinen moeten in drie van de vier staten winnen voor een meerderheid.