Respect en begrip in Kamer voor aftreden Kaag

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben hun begrip en respect uitgesproken voor het besluit van Sigrid Kaag om af te treden als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Dat deed zij nadat een motie van afkeuring werd aangenomen vanwege de chaotisch verlopen evacuatie uit Afghanistan.

Laurens Dassen, fractievoorzitter van Volt, heeft "veel respect" voor het aftreden van Kaag. GroenLinks-leider Jesse Klaver tweet dat Kaag "met opgeheven hoofd" haar verantwoordelijkheid neemt voor het optreden van Nederland in Afghanistan. Dat noemt hij "een groot contrast met andere verantwoordelijken". Demissionair defensieminister Ank Bijleveld, tegen wie ook een motie van afkeuring werd aangenomen, zei een andere afweging te maken en te blijven.

Ook Wybren van Haga (Groep van Haga) en Caroline van der Plas (BBB), die vaak kritisch op haar waren, spreken zich positief uit richting Kaag. Van Haga zegt "zelden zo'n waardige tegenstander" ontmoet te hebben en heeft "diep respect" voor Kaag. Van der Plas wenst haar "veel sterkte en succes". Overigens vindt zij het wel een "terecht besluit" van de D66-politica om te vertrekken als minister.

Kaag treedt af als minister, maar blijft nog wel partijleider van D66. Ze trad in 2017 aan in het kabinet als minister voor Buitenlandse Handel, en volgde eerder dit jaar Stef Blok op als minister van Buitenlandse Zaken. Deze functie noemde ze donderdag "een prachtambt en een roeping".