Rijnmond-baas overwoog Derksen na Akwasi-rel ook al te schrappen

Hoofdredacteur Ruud van Os van RTV Rijnmond vindt dat zijn zender het programma van Johan Derksen al eerder had moeten schrappen, na de commotie over de vermeend racistische 'grap' die Derksen over Akwasi maakte. Dit was de vorige keer dat het programma van Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee landelijk in opspraak kwam.

Rijnmond besloot donderdag, naar aanleiding van de kaarsenrel, te stoppen met het radioprogramma van Derksen. Van Os stelde vrijdag op NPO Radio 1 dat hij in de zomer van 2020, tijdens de commotie rond de Akwasi-grap, ook al zijn twijfels had over het voortzetten van de samenwerking. "Ik had toen nog niet deze functie, maar ik was wel leidinggevende bij de zender", aldus Van Os. "Ik heb toen ook knarsetandend naar de televisie zitten kijken. We hebben toen niet geacteerd en misschien wel niet goed gehandeld." De kwestie is toen wel intern besproken.

Het besluit donderdag om te stoppen met de show van Derksen is "met z'n allen genomen", beklemtoont Van Os. "Dit kan niet, dit was echt de druppel. We hebben Johan behandeld zoals we elke medewerker zouden aanspreken als deze over grenzen heen gaat zoals dat hier gebeurd is." Dat het incident niet plaatsvond tijdens een uitzending van Rijnmond doet volgens de hoofdredacteur niet ter zake. "Als een medewerker van ons in zijn vrije tijd buiten in een Hitler-kostuum zou gaan rondlopen, zouden we dat ook niet tolereren."

Van Os sprak donderdagmiddag met Derksen. "Het was geen fijn gesprek, maar wel een respectvol gesprek. Ik vind het ook een heel aardige man. Het heeft niets met woke te maken, het heeft te maken met het overschrijden van grenzen door een medewerker van Rijnmond."