Rijxman ziet onderzoek CvdM met vertrouwen tegemoet

Voormalig NPO-voorzitter Shula Rijxman zegt dat zij niets verkeerd heeft gedaan rondom twee kwesties waarmee zij momenteel in verband wordt gebracht. Ze reageert daarmee onder meer op het bericht dat het Commissariaat voor de Media (CvdM) onderzoek gaat doen naar het borgen van processen bij de NPO en landelijke publieke omroepen die belangenverstrengeling moeten voorkomen. Dit gebeurt naar aanleiding van "signalen in de afgelopen periode". "Ik zie het onderzoek van het Commissariaat voor de Media met vertrouwen tegemoet", zegt Rijxman, die onlangs is benoemd als wethouder in Amsterdam.

De voormalig NPO-voorzitter zegt dat ze de gedragscode van de publieke omroep niet heeft geschonden. Zo had ze naar eigen zeggen niet hoeven melden dat ze in 2017 met staatssecretaris Sander Dekker (Media) en zijn partner op reis is geweest. Volgens haar schrijven deze regels van de NPO niet voor dat vrienden en kennissen moeten worden gemeld. "De NPO kiest dan ook niet toevallig voor de formulering dat het 'verstandig' was geweest om het te melden", schrijft Rijxman in een statement. "Moeten we dan van iedereen in een publieke functie gaan vragen alle kennissen en vrienden in een openbaar register bij te houden?"

Eerder liet ze al weten dat ze niets afwist van een klokkenluider die mogelijke misstanden bij de NPO had gemeld bij een hoge ambtenaar, met wie Rijxman bevriend bleek te zijn. In de Tweede Kamer is donderdag een debat over de gang van zaken rondom de klokkenluider. Die zou melding hebben gedaan bij de topambtenaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van constructies waarmee het salarisplafond in de publieke omroep zou worden ontweken. "De klokkenluider heeft zich niet tot mij gewend in mijn vorige functie bij de NPO en ik ben ook niet geïnformeerd over het bestaan van een klokkenluider, noch over de misstanden die hij/zij meldt", aldus Rijxman. Ze gaf al eerder aan dat ze haar vriendschap met de ambtenaar destijds had kenbaar gemaakt bij Tjibbe Joustra, voorzitter van de raad van toezicht bij de NPO. "We hebben werk en privé altijd gescheiden gehouden."