Rikkie Kolle hoopt als Miss Nederland jonge queers te helpen

De 22-jarige Rikkie Kolle hoopt als Miss Nederland andere jonge queermensen te kunnen helpen. De Amsterdamse behaalde de titel zaterdagavond als eerste transvrouw ooit. "Ik wil een rolmodel zijn voor mensen, iets wat ik zelf vroeger om me heen heb gemist", vertelt ze aan het ANP.

Kolle zit op maandagochtend - twee dagen na de verkiezing - nog "op een roze wolk". Een beetje onwerkelijk is het ook nog, gezien het feit dat haar winst inmiddels wereldnieuws is. Toch krijgt de 22-jarige ook te maken met negatieve reacties. "Er zijn op sociale media mensen die mij haten om wie ik ben, en op wie ik zo trots ben. Dat doet wel pijn, het is anders dan wanneer er wordt gehaat op iets wat je doet", aldus Kolle.

Vooral reacties van vrouwen die zelf moeder zijn, vindt ze moeilijk te verkroppen. "Ik hoop dat je met je eigen kind anders omgaat, vooral als je kind lhbti'er is", zegt Kolle, die zich als Miss dan ook graag wil inzetten voor die groep jonge mensen. "Ik wil een positieve kracht vormen op sociale media, want daar is het nodig. En wellicht in de toekomst scholen bezoeken om te praten over mijn ervaringen."

Op en top vrouw

Al met al is Kolle vooral erg trots op zichzelf. "Ik voel me op en top vrouw, het is my time to shine", besluit ze. "Ik hoop dat mensen gaan inzien: wij queers kiezen hier ook niet zelf voor, laat ons in onze waarde."

Komend jaar zal Kolle zich als Miss Nederland presenteren. Ook vertegenwoordigt zij Nederland bij de Miss Universe-verkiezing. Kolle deed eerder mee aan de tv-modellenwedstrijd Holland's Next Top Model. In 2018 behaalde zij de finale.