RIVM: aantal gevallen apenpokken neemt langzaam toe

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal besmettingen met het apenpokkenvirus in Nederland blijft toenemen. Het virus is inmiddels bij 288 mensen vastgesteld. Dat zijn er 31 meer dan bij de laatste update van dinsdag. Die toename is kleiner dan in de afgelopen periode.

"Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen lijkt langzaam toe te nemen", constateert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat kan niet inschatten hoe de uitbraak zich ontwikkelt.

Onder de mensen die het virus hebben opgelopen, is een kind in de basisschoolleeftijd. Het is niet bekend hoe dat kind besmet is geraakt, maar volgens het RIVM is er geen vermoeden van misbruik. Het virus verspreidt zich via huid-op-huidcontact, en dat kan ook op andere manieren dan bij seks gebeuren.

De andere besmette mensen zijn mannen, en de meesten van hen zijn mannen die seks hebben met mannen. Eerder werd bekend dat een deel van de besmet geraakte mannen begin mei op het Darklands Festival in België is geweest. Dit fetisjfestival werd aangemerkt als mogelijke brandhaard.

Het RIVM waarschuwde maandag dat de komende pride-evenementen in Amsterdam en andere steden kunnen leiden tot "intensievere verspreiding" van het apenpokkenvirus binnen Nederland. De bekendste pride van Nederland, Pride Amsterdam, wordt van 30 juli tot en met 7 augustus gehouden. Eind juli zijn ook Roze Woensdag in Nijmegen, Roze Maandag in Tilburg, Pride Amersfoort en het Milkshake Festival in Amsterdam.