Robbert van den Bergh na 4 jaar podiumstop nerveus voor rentree

Acteur Robbert van den Bergh speelde hoofdrollen in succesmusicals als Soldaat van Oranje, Jersey Boys en The Bodyguard. Toch was zijn laatste grote podiumrol, in De Marathon, alweer vier jaar geleden. Dit najaar keer het 38-jarige podiumtalent terug in de theaters, in de Nederlandse versie van Broadway-hit Come From Away.

"Het kan heel raar lopen in dit vak", vertelt Van den Bergh aan het ANP. "Het ene moment doe je allemaal toffe dingen, het volgende moment staat er niets meer in de agenda. Ik merkte dat toen de twijfel kwam: ben ik wel goed genoeg? Of moet ik serieus gaan nadenken over andere opties, een andere carrière?"

In die periode kwam de acteur een paar kilo aan, wat ook niet bijdroeg aan zijn zelfvertrouwen. "Vrienden zeiden: je bent nu te knap voor de rol van dikke man, maar te dik voor de rol van knappe man. Opeens zat ik trillend en zwetend bij audities waar ik normaal geen enkele moeite mee had."

Albert Heijn

Uiteindelijk deed Van den Bergh mee aan de talentenjacht Screentest op RTL4; dit leverde hem bij Talpa het presenteren van het programma Lucky 13 op. Daarnaast is de acteur al enige tijd de vaste stem van Albert Heijn, een opdracht waar hij zeker in het afgelopen coronajaar enorm dankbaar was. "Maar ik ben er nu wel weer erg aan toe om te spelen. Ik mis het publiek, het samen met je collega’s een volle zaal betoveren."

De acteur telt af naar de repetities in september en de première twee maanden later: "Hopelijk kunnen we tegen die tijd door de vaccins weer spelen voor volle zalen." Van den Bergh zag de voorstelling zelf in Australië; hij wist weinig van het verhaal maar was overrompeld. "Soms tref je opeens een show die je leven verandert. Dat een oprecht verhaal vertelt, waar je een gevoel van hoop en optimisme van krijgt."

Hij ziet overeenkomsten tussen de crisis waar de wereld na 9/11 in verkeerde en de coronapandemie nu. "Mensen zijn boos, gefrustreerd, teleurgesteld. Net als toen na die vreselijke aanslagen. Maar juist in dat soort tijden moet je niet vergeten te focussen op positieve gevoelens die er ook zijn: saamhorigheid, nuchterheid, compassie."