Rocketman ‘te expliciet’ voor Samoa

APIA - De Elton John-biopic Rocketman wordt niet vertoond in Samoa. De overwegend christelijke eilandengroep vindt de film vanwege zijn homoseksuele scènes te expliciet, meldt de Samoa Observer dinsdag.

In Samoa is gemeenschap tussen twee mannen verboden. Een woordvoerder van de filmkeuring laat dan ook aan de krant weten dat de film de wet overtreedt en niet past binnen de culturele en religieuze opvattingen van het land. In 2008 werd in Samoa ook al de film Milk, waarin Sean Penn de rol van de homoseksuele activist Harvey Milk vertolkt, uit de bioscoop verbannen.

De liefdesscènes in de populaire en geprezen film zorgden eerder ook al voor ophef. Zo is in Rusland een gecensureerde versie van Rocketman te zien. In deze versie zijn seksscènes en fragmenten met drugsgebruik weggelaten.

Elton reageerde woest op de gekuiste versie van zijn levensverhaal. "We verwerpen in de sterkst mogelijke bewoordingen de beslissing om toe te geven aan plaatselijke wetten en het censureren van 'Rocketman' voor de Russische markt", lieten de zanger en de makers van de film weten. Elton noemde de censuur "een trieste weerspiegeling van de verdeelde wereld waarin we nog steeds leven en hoe het nog steeds zo wreed kan zijn om de liefde tussen twee mensen niet te accepteren".