Rode Kruis bezoekt Oekraïense en Russische krijgsgevangenen

GENÈVE (ANP) - Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft de afgelopen weken Oekraïense en Russische krijgsgevangenen kunnen bezoeken. De medewerkers konden controleren hoe het met hen gaat en hoe ze behandeld worden.

"Deze bezoeken zijn belangrijk voor het behouden van de menselijkheid te midden van de wreedheid van het internationaal gewapend conflict", zei Mirjana Spoljaric, president van het ICRC. Ze hoopt dat het Rode Kruis toegang krijgt tot alle krijgsgevangenen en dat het in de toekomst mogelijk wordt om hen vaker te bezoeken.

De medewerkers deelden na de ontmoeting met de familie van de mensen die vastzitten hoe het met hen gaat. Ze geven berichten aan elkaar door, maar ook verzoeken om bijvoorbeeld sigaretten en nieuwe sokken. De hulpverleners hadden ook warme kleren, dekens en boeken voor de gevangenen meegenomen. De organisatie bericht niet over slechte omstandigheden bij beide landen.

Sinds de Russische invasie in Oekraïne heeft het Rode Kruis meermaals bemiddeld tussen de twee landen over het uitwisselen van gevangenen. De strikt neutrale organisatie benadrukt dat conflictpartijen verplicht zijn Rode Kruismedewerkers toegang te verlenen tot krijgsgevangenen, zoals vastgelegd in internationale verdragen.