Roemenen debatteren over songfestival na ‘stemfraude’

Roemenië lijkt serieus werk te maken van het dreigement om uit het Eurovisie Songfestival te stappen. De betrokken omroep TVR vraagt maandagavond de kijker om hulp in het programma Referendum.

In de show debatteren prominenten over bepaalde onderwerpen en mogen ook 'gewone' mensen hun mening geven, vergelijkbaar met het AVROTROS-programma De Stelling van Nederland. Maandag is de vraag of Roemenië niet beter uit het songfestival kan stappen na de berichten over mogelijke stemfraude.

De Roemenen zijn woest dat de European Broadcasting Union (EBU) zonder overleg hun jurypunten in de tweede halve finale en finale heeft geschrapt omdat er "verdachte patronen" waren geconstateerd. Ook door de scores van Azerbeidzjan, Georgië, Montenegro, Polen en San Marino ging een streep. De EBU deelde in plaats daarvan punten uit op basis van recente jaren en scores van omliggende landen.

Opheldering

De EBU vond het verdacht dat vier van de zes jury's de andere vijf landen in hun top vijf hadden geplaatst en de twee andere in hun top zes of top zeven. Bij de andere vijftien landen die mochten meestemmen in de tweede halve finale stonden vier van deze zes landen juist bij de onderste zes.

De betrokken landen reageerden allemaal verrast op het bericht van de EBU en vroegen om opheldering. TVR dreigde afgelopen week om in het vervolg helemaal niet meer mee te doen aan het songfestival.

Roemenië debuteerde in 1994 op het evenement. Sindsdien heeft het land 22 keer meegedaan met twee derde plaatsen in 2005 en 2010 als hoogtepunt. Vorige week werd zanger WRS achttiende met het nummer Llámame.