Roep om diepgravend onderzoek dood Khashoggi

NEW YORK (ANP) - De dood van de Saudische journalist Jamal Khashoggi moet ,,snel, grondig en transparant'' worden onderzocht, zegt VN-chef António Guterres. Hij reageerde zaterdag op de officiële erkenning van de Saudische autoriteiten dat de journalist, die onder meer voor de Washington Post werkte, begin deze maand is omgekomen op het Saudische consulaat in Istanbul. Guterres noemt het overlijden van de journalist ,,ten diepste zorgwekkend''.

Volgens de Saudische aanklager stierf Khashoggi door ,,een gevecht'' op het consulaat. Amnesty International noemt dat ongeloofwaardig en stelt dat alleen een onafhankelijk onderzoek kan verhinderen dat ,,de omstandigheden rond de moord onder het tapijt worden geveegd''. De mensenrechtenorganisatie noemt de dood van de journalist ,,een weerzinwekkende en buitengerechtelijke executie''.

Een van de belangrijke onbeantwoorde vragen is waar het lichaam van Khashoggi is gebleven. Een Turkse functionaris zei te verwachten dat dit snel duidelijk zal worden. Hij voegde eraan toe dat de Turkse autoriteiten DNA van de omgekomen journalist hebben veiliggesteld en daarvoor dus niet afhankelijk zijn van medewerking van Saudi-Arabië.

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Burgermans

    Het is geen geheim hoe die jurken met andersdenkenden omgaan. Saoedi-Arabië is sinds jaar en dag één van de meest barbaarse landen ter wereld waar de doodstraf staat op homoseksualiteit, overgang tot het Christendom en, hier waarschijnlijk van toepassing, kritiek op de koning.

    Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *