Roger Waters ontkent annuleren van shows in Polen

Roger Waters heeft ontkend dat hij zijn optredens in Polen heeft geannuleerd. De voormalige Pink Floyd-frontman weerspreekt in een verklaring het bericht dat een woordvoerder van de Tauron Arena in Krakau, de plek waar de shows van Waters gepland staan, naar buiten heeft gebracht.

De zegsman van het stadion zei dat de 79-jarige Brit "zonder reden" zijn optredens in april had afgeblazen. De Britse krant The Guardian meldde dat het wellicht te maken had met zijn kritische opmerkingen over de oorlog in Oekraïne. De zanger schreef onder meer een open brief aan de Oekraïense first lady Olena Zelenska waarin hij "extreme nationalisten" ervan de schuld gaf haar land richting een "rampzalige oorlog" te leiden. In een interview had Waters kritiek op het feit dat de Verenigde Staten wapens naar Oekraïne stuurden.

Volgens Poolse media zou de gemeenteraad van Krakau erover gaan stemmen om de artiest op een zwarte lijst te zetten. Dat bericht bevestigt Waters. Dat is volgens hem vanwege zijn "publieke pogingen om alle betrokkenen bij de verwoestende oorlog in Oekraïne, vooral de overheden van de VS en Rusland, aan te sporen naar vrede toe te werken in plaats van dat het escaleert en eindigt in een nucleaire oorlog die al het leven op de aarde verwoest".

Ziggo Dome

De zanger hoopt volgend jaar gewoon op te kunnen treden in Krakau. "Ik keek ernaar uit mijn boodschap van liefde met de mensen van Polen te delen, iets wat ik al bij veel tournees tijdens mijn meer dan vijftig jaar durende carrière heb mogen doen."

Waters begint volgend jaar maart aan het Europese deel van zijn wereldtournee. Op 4 april treedt hij op in de Ziggo Dome in Amsterdam.