Roger Waters persona non grata in Poolse stad Krakau

Roger Waters is door de Poolse stad Krakau als persona non grata bestempeld, meldt het Poolse persbureau PAP. Dit vanwege de uitlatingen over de oorlog in Oekraïne die de voormalige zanger van Pink Floyd eerder deed. Waters zou volgend jaar twee concerten geven in de stad, maar deze werden geannuleerd.

Het stadsbestuur van Krakau heeft woensdag unaniem ingestemd met een voorstel om "personen die het Kremlinregime steunen tot persona non grata in Krakau te verklaren". Waters werd hierin bij naam genoemd wegens zijn uitlatingen "in relatie tot de criminele aanval van Rusland op Oekraïne".

Omdat Krakau een zusterstad is van Lviv en Kiev in Oekraïne, heeft het bovendien naar eigen zeggen "de speciale taak om een standpunt in te nemen" tegen het promoten van de belastering van de Oekraïense natie, aldus PAP.

Waters schreef eerder onder meer een open brief aan de Oekraïense presidentsvrouw Olena Zelenska waarin hij "extreme nationalisten" ervan beschuldigde haar land richting een "rampzalige oorlog" te leiden. In een interview had de zanger bovendien kritiek op het feit dat de Verenigde Staten wapens naar Oekraïne stuurden.