Rohani: Iran ‘zoekt nooit oorlog’ met de VS

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse president Hassan Rohani zegt dat zijn land "nooit oorlog zoekt" met de VS. Dat meldden staatsmedia woensdag nu de spanningen tussen beide landen stijgen.

"Iran heeft geen belang om de spanning in de regio te vergroten en het zoekt nooit oorlog met welk land dan ook, inclusief de VS", zei de president, volgens staatsagentschap IRNA.

Rohani sprak telefonisch met de Franse president Emmanuel Macron, nu de woordenstrijd tussen Teheran en Washington hoog is opgelopen sinds Iran vorige week een Amerikaanse drone neerschoot. "We zijn altijd toegewijd geweest aan regionale vrede en stabiliteit en zullen ons in dit opzicht inspannen", zei de Iraanse president tegen Macron.

Sancties

De Amerikaanse president Donald Trump zag op het laatste moment af van vergeldingsacties tegen Iran. Hij verwierp de bewering van Teheran dat het vliegtuigje in het Iraanse luchtruim was.

Maar Trump voerde wel de druk deze week verder op door nieuwe sancties aan te kondigen tegen de Iraanse leider en andere topfunctionarissen. De nieuwe maatregelen zijn de laatste tegen Teheran sinds Trump zijn land terugtrok uit een historisch nucleair akkoord tussen Iran en de wereldmachten.