Rolls-Royce betaalt voor het eerst sinds 1987 geen dividend uit

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Rolls-Royce gooit zijn financiële doelstellingen voor dit jaar overboord. Ook keert de Britse bouwer van onder meer vliegtuigmotoren voor het eerst sinds 1987 geen dividend uit aan aandeelhouders.

Rolls-Royce heeft het zwaar nu vliegtuigen van klanten Airbus en Boeing aan de grond staan. Volgens luchtvaartdata-analist Cirium geldt dat voor meer dan 60 procent van de vloot. Luchtvaartmaatschappijen betalen Rolls-Royce per gevlogen uur, waardoor de Britse motorfabrikant afgelopen zes weken 300 miljoen (341 miljoen euro) pond misliep. Het aantal vlieguren lag in maart 50 procent lager en verdere verslechtering wordt verwacht voor deze maand.

Omdat nog onduidelijk is hoelang de huidige coronacrisis aanhoudt, heeft het concern besloten de doelstellingen voor dit jaar te schrappen. Ook snijdt Rolls-Royce in de kosten om financieel weerbaar te blijven, deelde topman Warren East mee. Het bedrijf wil dit jaar de loonkosten met 10 procent terugbrengen. Daarnaast heeft Rolls-Royce een doorlopend krediet van 1,5 miljard pond bedongen, waarmee het de liquiditeit naar 6,7 miljard pond wist te verhogen.

Het industrieconcern bezuinigt nog eens 137 miljoen pond door geen slotdividend over het jaar 2019 uit te keren. Andere besparingsmaatregelen, zoals het schrappen van niet-essentiële projecten en salarisverlaging en -uitstel voor het bestuur moeten dit jaar nog eens 750 miljoen pond opleveren.