Rop Verheijen uit zijn comfortzone voor MolTalk

Rop Verheijen vindt het "knetterspannend" dat hij dit seizoen live op televisie met kijkers de Mol mag proberen te ontmaskeren. Samen met Marlijn Weerdenburg vormt hij het nieuwe presentatieduo van MolTalk, de wekelijkse nabeschouwing van Wie is de mol?. "Toen ik werd gevraagd dacht ik: dat kan ik echt niet."

Marlijn en Rop nemen het stokje over van Margriet van der Linden en Chris Zegers, die drie seizoenen lang het AVROTROS-programma presenteerden. Zaterdag neemt het nieuwbakken duo tijdens MolTalk: the kick-off deelnemers van het nieuwe seizoen onder de loep en testen ze de kennis van oud-kandidaten. Daarna ontvangen Rop en Marlijn in Vondel CS iedere week oud-kandidaten en andere gasten om na te praten over de aflevering.

"De nacht voordat we de kick-off opnamen vroeg ik mezelf echt af waar ik aan ben begonnen. Ik vond het zo spannend", vertelt Rop (43), die in 2016 zelf meedeed aan het spelprogramma. Hij moest destijds als zesde kandidaat het veld ruimen. Ook Marlijn (36) kent het programma als kandidaat. Ze was een jaar eerder de verliezend finalist.

Kritisch

"Nadat ik werd gevraagd heb ik wel getwijfeld of ik het moest doen", zegt Rop. "Toen heb ik een screentest gedaan en dat ging goed. Ze waren tevreden, dus nu heb ik er ook wel vertrouwen in. Ik probeer er niet aan te denken dat er zoveel mensen kijken en dat mensen kritisch zullen zijn op hoe we het doen. Ik stel me voor dat alleen mijn moeder voor de televisie zit."

De oud-kandidaat heeft weinig ervaring met presenteren en zei dan ook vooral ‘ja’ vanwege zijn geliefde programma Wie is de mol?. "Het ligt niet zo binnen mijn comfortzone, maar ik hou heel erg van het programma, van het spel", zegt Verheijen, die niet kan wachten om de afleveringen met de kijkers na te bespreken. "Je deelt met z’n allen dezelfde vragen, dezelfde teleurstellingen. Het lijkt me heel leuk om daar met elkaar over te discussiëren en ieder z’n theorie te horen."

Ballen verstand van social media

De opzet van het programma verschilt niet van dat van eerdere seizoenen, denkt hij. Wel zal de sfeer anders zijn. "Wij zijn natuurlijk een heel ander duo dan Margriet en Chris. Zij waren na al die tijd zo goed op elkaar ingespeeld. Maar Marlijn en ik hebben een leuke chemie. We zijn een paar keer met elkaar gaan eten en hebben wat dingen met elkaar doorgenomen. Hoe bereid je je voor, wat vind je spannend, dat soort dingen. Die gesprekken gingen allemaal heel makkelijk. Ik weet zeker dat we voor een feel good-gevoel en een fijne sfeer kunnen zorgen."

In de uitzending zal de acteur onder meer de reacties van kijkers op social media bespreken, de taak die Chris voorheen op zich nam. Dat wordt nog een hele uitdaging, bekent Verheijen lachend. "Ik ben a-technisch, heb de ballen verstand van social media. Ik hou me eigenlijk ver van social media en whatsapp alleen. Dus ik ben heel benieuwd hoe ik het daar vanaf breng."