Roxane van Iperen komt met ‘t Hooge Nest in simpele woorden

Het succesvolle boek 't Hooge Nest van schrijver Roxane van Iperen is vanaf deze week beschikbaar in een nieuwe versie. Het verhaal, over een villa bij Naarden waar in de Tweede Wereldoorlog veel mensen onderdoken, verschijnt in een versie in simpele taal. Dat meldt Uitgeverij Eenvoudig Communiceren op haar website.

De tekst is 'hertaald' door Jet Doedel. De vereenvoudigde editie maakt het boek toegankelijker voor de meer dan 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland. Deze groeiende groep Nederlanders heeft problemen met begrijpend lezen en begrijpelijk schrijven.

Experts luiden al langere tijd de noodklok over de toename van de laaggeletterdheid in Nederland. De groep laaggeletterden dreigt snel groter te worden doordat veel scholieren niet of nauwelijks meer lezen. Twee van de vijf Nederlandse jongeren lezen geen boeken. Boekenkoepel CPNB en het onderwijs doen heel hard hun best om deze trend te keren.

"Het aantal zwakke lezers op middelbare scholen groeit", schrijft Van Iperen maandag op Twitter. "Laaggeletterden hebben in hun volwassen leven meer problemen met gezondheid, werk en schulden; hebben bovendien grotere kans eerder te overlijden."