Royce de Vries: Coldeweijer heeft geluk dat coke-video opzet was

Yvonne Coldeweijer heeft geluk dat de video waarop BNR-presentatrice Talitha Muusse zogenaamd cocaïne snuift vooropgezet was. Advocaat Royce de Vries, gespecialiseerd in media- en entertainmentrecht, stelt dat het delen van de video flinke juridische gevolgen voor Coldeweijer had kunnen hebben.

De video van Muusse, waarin gesuggereerd wordt dat ze drugs gebruikte tijdens een feestje van de radiozender, was in scène gezet door de presentatrice en radiozender BNR. Die laatste stuurde de video vervolgens anoniem naar Coldeweijer, die het roddelkanaal Life of Yvonne runt. Met hun actie wilden Muusse en de commerciële radiozender BNR laten zien hoe juicekanalen zoals Life of Yvonne te werk gaan, stelde de radiozender.

"Iemand beschuldigen van drugsgebruik is zeer ernstig. Dan wordt als medium van je verwacht dat je veel beter onderzoek doet dan wanneer je een minder ernstige beschuldiging doet, bijvoorbeeld dat iemand door een rood licht loopt", zegt De Vries. "Je moet goed nagaan of er geen grap in het spel is, of het een deepfake is. Je kan niet alleen maar van een filmpje uitgaan." Coldeweijer deed wel navraag bij Muusse, maar deelde de video ondanks de ontkenning van de presentatrice een dag later toch met de volgers in haar betaalde Telegramgroep. Volgens Yvonne is ze misleid en wilden BNR en Muusse "bewijzen dat ik niet integer ben".

Schadevergoeding

"Nu is er sprake van opzet, maar stel dat iemand ten onrechte wordt beschuldigd in een filmpje, dan is het onrechtmatig", vervolgt De Vries. De gedupeerde, in dit geval zou dat Muusse zijn geweest, kan dan een schadevergoeding vragen, zelfs als ze wel echt cocaïne had gebruikt op de video. "Het is een hele vergaande inbreuk op de privacy van iemand om zo'n video te delen. Soms wordt er bij bekende Nederlanders een uitzondering gemaakt. Dan zegt de rechter: dit moet je dulden, omdat je een publiek figuur bent."

Omdat er sprake is van opzet vanuit BNR, zullen er geen juridische acties volgen. "Daar komt Yvonne goed mee weg, want je moet bij dit soort beschuldigingen heel voorzichtig zijn", zegt De Vries. Na het ontvangen van de video heeft Coldeweijer bij Muusse gecheckt of het daadwerkelijk om drugsgebruik ging. Zij ontkende dat dat het geval was. "Dan moet je als medium dus echt nagaan: is er een andere betrouwbare bron die dit kan bevestigen? Voor alle media geldt dat je altijd dingen moet checken en nooit zomaar iets online mag gooien."