RTL hult pand in regenboogkleuren, team Boulevard draagt speldje

Het pand van RTL zal dit weekend de regenboogkleuren dragen. Daarnaast zullen de presentatoren van RTL Boulevard zaterdag een #OneLove-speldje dragen en wordt in de nieuws- en actualiteitenprogramma's van RTL uitgebreid aandacht besteed aan de anti-LHBTI-wet in Hongarije die is aangenomen.

Dat hebben RTL Group en RTL Nederland donderdagavond in een verklaring laten weten. "We zijn een inclusief mediabedrijf en omarmen de onafhankelijkheid en diversiteit van onze collega’s, onze content en onze business", meldt het mediabedrijf.

"Daarvoor is vrijheid van meningsuiting de basis. De aangenomen wet in Hongarije staat haaks op onze opvattingen. RTL Group en RTL Nederland scharen zich in woord en daad achter het protest van onze collega’s van RTL Hungary."

Eerder maakte SBS al bekend dat de presentatoren van het programma De Oranjezomer gehoor geven aan de oproep van Barbara Barend om zondag als steunbetuiging aan de LHBTI-gemeenschap een #OneLove-speldje te dragen. Onder anderen Barend en het COC riepen journalisten, KNVB-mensen en politici in het stadion in Boedapest op een vuist te maken voor de LHBTI-gemeenschap in Hongarije. Dat land nam vorige week een wet aan die het verbiedt om homoseksualiteit te 'promoten' onder jongeren.

De NOS liet eerder al weten dat haar presentatoren zondag geen #OneLove-speldjes gaan dragen. Zo'n actie past niet bij de objectieve, registrerende rol van de journalisten van de NOS, aldus een woordvoerder. Het is gasten en analisten die in Studio Europa zitten uiteraard wel toegestaan een #OneLove-speldje te dragen, voegde de NOS toe.