RTL Z gaat optredens Concertgebouworkest uitzenden

RTL Z gaat vanaf zondag wekelijks een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest uitzenden. Elke zondagochtend wordt een unieke registratie van het Amsterdamse orkest gedeeld, maakten beide partijen woensdag bekend.

Met de nieuwe samenwerking willen RTL en het Concertgebouworkest muziekliefhebbers in coronatijd een alternatief bieden voor alle concerten die zijn afgelast. Tot 1 juni zijn alle podia in Nederland gesloten om te voorkomen dat het virus zich te snel verspreidt.

De concerten zullen worden ingeleid door Dominic Seldis. De contrabassist van het orkest werd het afgelopen seizoen enorm populair door zijn bijdragen aan het programma Maestro.

Oprah

De eerste registratie, die 5 april te zien is, betreft een uitvoering van de Matthäus-Passion die het Concertgebouworkest in 2012 speelde. Op 12 april volgt een concert met werken van Mozart, Beethoven en Tsjaikovski onder leiding van dirigent John Eliot Gardiner.

Veel Nederlandse orkesten komen deze weken met initiatieven om muziekliefhebbers in deze moeilijke tijden een hart onder de riem te steken. Een filmpje dat tientallen muzikanten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest maakten van de koorfinale Alle Menschen Werden Brüder uit de negende symfonie van Beethoven, werd al twee miljoen keer gedeeld. Zelfs Oprah Winfrey sprak haar lof uit voor dit initiatief.