Ruim 185.000 Nederlanders gevaccineerd

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 185.000 Nederlanders zijn in de afgelopen drie weken gevaccineerd tegen het coronavirus. De teller op het coronadashboard staat woensdag op 185.356. Dat zijn er 11.718 meer dan op dinsdag.

De stijging komt geheel door de GGD'en, die verpleeghuismedewerkers en huisartsen inenten. Dat aantal steeg van 116.593 naar 128.311. Het aantal gevaccineerde medewerkers van de acute zorg bleef op 40.216 staan en ook het aantal gevaccineerde cliënten van langdurige zorg bleef gelijk: 16.829.

Precies drie weken geleden werden de eerste Nederlanders gevaccineerd. Het gaat om verpleeghuismedewerkers en om artsen en verpleegkundigen van intensive cares, spoedeisende hulp en ambulances. Op woensdag zijn de eerste herhaalprikken toegediend.

Aantal prikken ligt achter

Mogelijk ligt het getal dat op het dashboard wordt gepubliceerd iets achter op de werkelijkheid. "Het kan een paar dagen duren voordat een prik wordt gemeld. Het daadwerkelijke aantal gezette prikken ligt daarom hoger", vermeldt de overheid erbij.

Op het dashboard staat ook vermeld hoeveel doses van de goedgekeurde vaccins Nederland in de komende zes weken verwacht geleverd te krijgen. Dat zijn er ruim 1,3 miljoen.

Vaccins

Tot nog toe zijn twee vaccins goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie (EU) en dus ook in Nederland. Ze worden gemaakt door Pfizer/BioNTech en door Moderna. Voor een adequate bescherming zijn twee doses nodig.

Nederland heeft nu ongeveer 1 op de 100 inwoners de eerste prik gegeven en behoort daarmee tot de hekkensluiters in de EU. Alleen Bulgarije heeft nog minder inwoners gevaccineerd. Malta (4,53 op de 100 inwoners), Denemarken (3,62 op de 100) en Ierland (2,9) zijn volgens een overzicht van nieuwssite Politico de koplopers op vaccinatiegebied.