Ruimtevaartbedrijf Jeff Bezos bouwt commercieel ruimtestation

KENT (ANP/BLOOMBERG) - Het ruimtevaartbedijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos gaat een commercieel ruimtestation bouwen. Blue Origin gaat daarvoor samenwerken met branchegenoot Sierra Space. Het ruimtestation met de naam Orbital Reef zou in de tweede helft van dit decennium in een baan om de aarde moeten zijn gebracht en volledig kunnen functioneren.

Volgens Blue Origin kan iedereen naar het ruimtestation afreizen als daar maar voor wordt betaald. Het bedrijf rept in een persbericht van onderzoekers, maar ook van commerciële klanten. Blue Origin zet volop in op ruimtetoerisme om daarmee een deel van zijn lanceringen terug te verdienen. De afgelopen tijd ging Bezos zelf al de ruimte in en maakte Blue Origin naam met het veilen van een plekje op die vlucht dat uiteindelijk naar de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen ging. Ook nam Blue Origin acteur William Shatner, bekend als Captain James T. Kirk uit Star Trek, mee de ruimte in. Daarmee wil het bedrijf naamsbekendheid verkrijgen en meer rijke mensen trekken die de ruimte in willen.

De bouw van het ruimtestation wordt ook ondersteund door vliegtuig- en ruimtevaartbedrijf Boeing. Daarnaast is de Amerikaanse universiteit Arizona State University betrokken bij het project.