Rusland benoemt nieuwe directeur kerncentrale Zaporizja

ZAPORIZJA (ANP/AFP) - De Oekraïense hoofdingenieur van de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja is door Rusland benoemd tot directeur van de centrale. De vorige Oekraïense directeur werd volgens de Oekraïense regering in oktober ontvoerd door Russische troepen. De kerncentrale is de grootste in Europa en wordt sinds begin maart bezet door Rusland na de invasie.

Sinds september levert de centrale geen energie meer, maar de Oekraïense werknemers werken er nog wel om te zorgen dat de centrale veilig blijft. In oktober kwam de controle over de centrale in handen van de Russische nucleaire autoriteit. Het Russische kernenergiebedrijf dat de centrale sinds maart runt benoemde hoofdingenieur Yuri Tsjernitsjoek tot directeur. Hij zegt zelf dat het accepteren van deze baan "de enige juiste beslissing is" en dat hij er alles aan doet om te zorgen dat er geen nieuwe Tsjernobylramp plaatsvindt. Volgens het Russische energiebedrijf zijn alle openstaande vacatures opgevuld door mensen die al bij de centrale werkten.

Volgens Oekraïne werd de net benoemde directeur afgelopen mei nog samen met de andere werknemers van de centrale gegijzeld gehouden door de Russische troepen. Ze mochten de stad waarin de kerncentrale ligt niet verlaten.

Buitengewoon verontrustend

De benoeming van de nieuwe directeur komt een paar dagen nadat Oekraïne zei signalen te zien dat de Russen zich voorbereiden de bezette kerncentrale te verlaten. In de hele regio Zaporizja wordt al maanden hevig gevochten. De kerncentrale werd meerdere keren het doelwit van beschietingen, Rusland en Oekraïne wijzen daarvoor naar elkaar.

De atoomwaakhond van de Verenigde Naties IAEA noemde de beschietingen van de kerncentrale eerder "buitengewoon verontrustend". De IAEA probeert al langere tijd om het complex in Zaporizja onder eigen toezicht te stellen, met een 'beschermingszone' rondom de centrale. Die moet het complex beschermen tegen oorlogsgeweld.