Rusland, China en Iran beginnen met gevechtsoefeningen op zee

BEIJING (ANP/RTR) - De marines van Rusland, China en Iran zijn met gevechtsoefeningen begonnen in het noordelijke deel van de Indische Oceaan. Het is de derde gezamenlijke oefening sinds 2019, toen er werd getraind in de Indische Oceaan en de Golf van Oman.

"Het doel van de oefening is om de veiligheid in de regio te versterken en samenwerking tussen de drie landen te verbeteren om wereldvrede mogelijk te maken", aldus de Iraanse admiraal Mostafa Tajoldini tegen Iraanse media.

De oefening wordt uitgevoerd op een moment van hoogopgelopen spanningen tussen het Westen en de drie landen. De dreigende Russische invasie in Oekraïne, de stroeve onderhandelingen over een nieuw atoomverdrag met Iran en de beschuldigingen van genocide op de Oeigoeren in China zijn de voornaamste redenen voor de huidige spanningen.

De Iraanse president Ebrahim Raisi probeert sinds zijn aantreden in juni 2021 de banden met Rusland en China aan te halen, om de positie van Iran zo te versterken. Raisi sprak donderdag nog met Poetin en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken ging vorige week naar China voor een bezoek.