Rusland en Oekraïne ruziën bij VN over schuld voor verwoesten dam

NEW YORK (ANP/RTR) - Rusland en Oekraïne hebben op een speciale zitting van de VN-Veiligheidsraad opnieuw elkaar de schuld gegeven van de verwoesting van de Kachovka-stuwdam. De Veiligheidsraad kwam dinsdagavond op verzoek van Rusland bijeen om over de kwestie te praten. De raad hoorde de verschillende partijen, zonder een conclusie te trekken.

De Russische permanente vertegenwoordiger bij de Veiligheidsraad, Vasili Nebenzja, zei dat Oekraïne de dam mogelijk heeft opgeblazen om de inwoners van het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim te straffen, meldt het Russische staatspersbureau TASS. De Krim is voor zijn watervoorziening afhankelijk van een kanaal dat van het stuwmeer naar het schiereiland loopt. Dat kanaal loopt nu gevaar om droog te vallen.

Nebenzja suggereerde volgens het persbureau ook dat het eigenlijke doel van Oekraïne was om "een provocatie uit te voeren tegen de kerncentrale in Zaporizja". Die kerncentrale, die Rusland in het begin van de oorlog veroverde, is voor zijn koelwater afhankelijk van het stuwmeer.

Nebenzja kon rekenen op de hoon van de Oekraïense gezant, Serhiy Kyslytsya, die stelde dat Rusland de schuld voor zijn misdaden altijd bij de slachtoffers legt. Hij zei dat Rusland de dam al meer dan een jaar in handen heeft en dat Russische troepen de dam hebben ondermijnd. Volgens hem was het onmogelijk de dam "van buitenaf door een beschieting" te vernietigen.

Het enige waar de twee partijen het over eens waren, is dat het doorbreken van de dam in de nacht van maandag op dinsdag een grote milieuramp heeft veroorzaakt in het zuiden van Oekraïne. Tientallen plaatsen in het gebied zijn onder water komen te staan en duizenden mensen zijn geëvacueerd.

De Franse, Britse en Amerikaanse vertegenwoordigers bij de Veiligheidsraad vroegen om een onderzoek naar wie verantwoordelijk is. Ze zeiden dat er geen bewijzen zijn die naar Rusland wijzen, maar noemden het ook onwaarschijnlijk dat Oekraïne erachter zit.