Rusland haalt eerste mensen weg uit Zuid-Oekraïense stad Kachovka

KACHOVKA (ANP/RTR) - De Russische autoriteiten in de Zuid-Oekraïense regio Cherson zeggen te beginnen met de "evacuatie" van de eerste mensen uit de stad Kachovka, die bij een belangrijke stuwdam in de rivier de Dnjepr ligt. Mensen met een "beperkte mobiliteit" zouden vanaf zaterdag worden weggehaald.

Oekraïne en Rusland speculeren al maanden over een vijandige aanval op de Kachovka-dam. Bij een doorbraak zou een groot gedeelte van de regio onder water komen te staan. De dam wekt energie op, maar fungeert daarnaast als een van de weinige bruggen over de Dnjepr, de frontlijn in het zuiden van Oekraïne. De brug bij de stad Cherson is grotendeels verwoest en de dichtstbijzijnde brug ten noorden van Kachovka ligt pas bij Zaporizja, op meer dan 200 kilometer rijden.

Rusland gebruikte het eventuele opblazen van de stuwdam ook al als reden toen het de bevolking van de stad Cherson wilde "evacueren". Volgens Oekraïne was het een smoes om het volk te deporteren en als er al een aanval op de dam zou plaatsvinden, zou die van Rusland komen. Uiteindelijk trok het Russische leger zich terug uit de stad.

Op satellietbeelden van het bedrijf Maxar is te zien dat de dam de afgelopen maanden "aanzienlijke schade" heeft opgelopen. Maxar denkt dat de Russen expres delen hebben beschadigd toen de troepen zich terugtrokken van de westelijke oever van de Dnjepr.