Rusland: haven Marioepol weer bereikbaar

MOSKOU/MARIOEPOL (ANP) - De Russische strijdkrachten hebben naar eigen zeggen de haven van Marioepol weer bruikbaar gemaakt. Ze hebben de haven ontdaan van duizenden explosieve objecten, inclusief zeemijnen, en gezonken vaartuigen. Dit heeft het volgens het Kremlin voor vijf buitenlandse schepen mogelijk gemaakt de haven eindelijk te verlaten. Dat melden Russische media.

Rusland heeft Oekraïne opgeroepen ook zeemijnen uit havens te verwijderen, om een bijdrage te leveren aan de oplossing van tekorten van bepaalde essentiële producten in de wereld, zoals tarwe en kunstmest. Oekraïne en Rusland zijn samen goed voor een derde van de wereldproductie van tarwe.

De sancties tegen Rusland en de oorlog in Oekraïne belemmeren de uitvoer van producten, wat onder meer een voedselcrisis veroorzaakt. Rusland is volgens onderminister van Buitenlandse Zaken Andrej Roedenko bereid daar wat aan te doen, als de internationale sancties die zijn gericht tegen Russische export en Russische financiële transacties worden ingetrokken.