Rusland heft ook coronamaatregelen aan grenzen op

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heft 15 juli de coronamaatregelen op die van kracht waren aan de grenzen. Eerder had het land al vrijwel alle beperkingen ingetrokken die de verspreiding van het coronavirus moesten tegengaan. Zo vervielen bijvoorbeeld de mondkapjesplicht en beperkingen in de horeca.

De regels kunnen worden opgeheven dankzij de gestage daling van het aantal sterfgevallen door het virus. Het is niet uitgesloten dat er opnieuw beperkende maatregelen worden ingesteld als de situatie weer verergert. Volgens de autoriteiten komt de ontwikkeling van het virus overeen met wereldwijde trends. Van de mensen bij wie het virus is vastgesteld, zou 93 procent een mild ziekteverloop kennen of er zelfs helemaal geen last van hebben.

Sinds de start van de epidemie in Rusland, in april 2020, zijn volgens berekeningen van persbureau Reuters meer dan 800.000 mensen gestorven aan het virus of coronagerelateerde aandoeningen. In het land wonen bijna 145 miljoen mensen, van wie er meer dan 18 miljoen mensen besmet zouden zijn geraakt.

Rusland wist al snel het coronavaccin Spoetnik-V te lanceren toen de pandemie toesloeg, maar onder meer vanwege wantrouwen jegens de overheid wilden veel Russen er niet aan. Ongeveer 52 procent van de Russische bevolking is volledig gevaccineerd.