Rusland niet uitgenodigd voor top over gijzelsoftware

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR) - De Verenigde Staten organiseren deze week een tweedaagse digitale top om zich te verdedigen tegen de groeiende dreiging van gijzelsoftware en andere cybermisdaden. Het Witte Huis heeft geen uitnodiging gestuurd naar Rusland, een belangrijke uitvalsbasis voor bendes die computers van bedrijven en overheden gijzelen voor losgeld.

De ruim dertig deelnemende landen bespreken strategieën om weerbaarder te worden tegen misbruik van virtuele valuta als bitcoins, die vaak worden gevraagd om digitale bestanden te 'bevrijden'. Ook de rol van diplomatie krijgt aandacht. "Het is belangrijk dat de internationale gemeenschap samenwerkt om ervoor te zorgen dat kritieke infrastructuren bestand zijn tegen kwaadwillende cyberactiviteiten en dat we onze collectieve cyberverdediging versterken", zegt een woordvoerder van het Witte Huis.

De VS hebben eerder al vermanende gesprekken gevoerd met Moskou over ransomwareactiviteiten en andere cyberaanvallen vanuit Rusland. "De Russische regering heeft enkele stappen ondernomen en we kijken uit naar verdere actie", aldus de zegsman. De bendes worden volgens analisten niet direct gecontroleerd door het Kremlin, maar wel stilzwijgend getolereerd.

De top wordt woensdag en donderdag gehouden. Naast de VS leiden India, Australië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een aantal van de gesprekken. Ook landen als Canada, Frankrijk, Brazilië, Japan, Mexico, Oekraïne en Israël zijn vertegenwoordigd, evenals de Europese Unie. Aanwezigheid van Rusland bij een vervolgconferentie wordt niet uitgesloten.