Rusland noemt wapenlevering aan Oekraïne ‘uiterst gevaarlijk’

KIEV (ANP/DPA) - Rusland noemt een wapenlevering van het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne "uiterst gevaarlijk". "Dit draagt niet bij aan de afbouw van de spanningen", aldus woordvoerder Dmitri Peskov. Rusland maakt zich zorgen over de toenemende wapenleveringen aan buurland Oekraïne.

De Britse minister van Defensie Ben Wallace maakte maandag bekend dat er wapens worden geleverd en dat er Britse militairen naar Oekraïne gaan om daar trainingen te geven. De minister benadrukte dat het enkel om wapens gaat die zijn bedoeld ter verdediging. Volgens Wallace is hiertoe besloten vanwege "de steeds dreigender wordende houding van Rusland", schrijft de Britse krant The Guardian.

Rusland trekt in twijfel dat het alleen maar om defensieve wapens gaat. Wallace zei dat de wapens geen bedreiging vormen voor Rusland, maar voor de zelfverdediging van Oekraïne zijn.

De spanningen tussen Oekraïne en Rusland zijn hoog opgelopen. Westerse landen maken zich grote zorgen over Russische troepenopbouw langs de grens met Oekraïne en vrezen voor een mogelijke inval. Moskou ontkent daar plannen voor te hebben, maar volgens Wallace is er een "legitieme en reële reden voor zorg dat de troepen zullen worden gebruikt bij een inval", schrijft de BBC.