Rusland: Oekraïne is gestopt met onderhandelen

MOSKOU/BERLIJN (ANP/RTR) - Oekraïne heeft zich volgens het Kremlin afgekeerd van onderhandelingen om de oorlog te beëindigen. Viceminister van Buitenlandse Zaken Andrej Roedenko zei volgens persbureau TASS dat uit Kiev geen enkele reactie meer is gekomen op een voorstel van de Russische regering voor een vredesregeling. Volgens hem zijn er helemaal geen onderhandelingen meer. Oekraïne heeft hier nog niet op gereageerd.

De twee oorlogvoerende landen proberen al sinds kort na de Russische inval op 24 februari tot een vredesakkoord te komen door in gesprek te blijven. Beide landen hebben daarvoor eerder gestelde doelen afgezwakt of opgegeven. Maar op een aantal belangrijke punten zijn ze niet wezenlijk nader tot elkaar gekomen.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft dinsdag een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski gehad. Beiden hebben daarbij beklemtoond dat er alleen een oplossing via onderhandelingen kan komen, als de gevechten stoppen en troepen worden teruggetrokken.