Rusland rondt illegale annexatie Oekraïense regio’s formeel af

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft de illegale annexatie van de Oekraïense regio's Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja formeel afgerond. De Russische president Vladimir Poetin heeft de laatste handtekening gezet onder een wet waarmee de vier deels door Rusland gecontroleerde Oekraïense regio’s formeel worden geannexeerd, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Het zetten van de handtekening was de laatste stap in het proces.

Dinsdag ging het Russische hogerhuis unaniem akkoord met wetten om de gebieden in te lijven. Het lagerhuis, de Doema, had hier maandag al unaniem mee ingestemd. Beide stemmingen golden als formaliteit na de annexatieceremonie van vrijdag. Poetin en de vier door Rusland geïnstalleerde leiders van de bezette gebieden zetten toen hun handtekeningen onder de documenten die annexatie bekrachtigden.

Rusland lijft Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja in nadat het er niet-erkende referenda had gehouden. Daarbij zou een overweldigende meerderheid hebben gestemd voor toetreding tot de Russische Federatie. Het Russische leger heeft niet alle gebieden volledig bezet. De grenzen van Cherson en Zaporizja moeten nog worden vastgesteld. Daarover wordt overleg gevoerd met de inwoners, meldde het Kremlin maandag. Rusland hanteert voor de twee andere regio's de grenzen van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk. De pro-Russische separatistenleiders zeiden in 2014 over de volledige regio's te heersen, hoewel ze er niet de controle over hadden.

Vooruitgang Oekraïne

Oekraïense troepen stomen ondertussen steeds verder op richting Loehansk. Russische leiders zullen zeer waarschijnlijk verontrust zijn dat de Oekraïners de grenzen van Loehansk naderen, meldt het Britse ministerie van Defensie. Ook aan het zuidelijke front blijft Oekraïne volgens de Britten vooruitgang boeken. De afgelopen dagen nam het Oekraïense leger nog een aantal plaatsen langs de Dnjepr-rivier in de zuidelijke regio Cherson in, bevestigden zowel Oekraïense beambten als een plaatselijke Russische leider. Volgens een Russische functionaris is het offensief woensdag een halt toegeroepen.

De opmars wordt gezien als de grootste doorbraak in het zuiden sinds het begin van de oorlog. Afgelopen weekend trok het Russische leger zich terug uit de strategische plaats Lyman in Donetsk.