Rusland: Taliban spannen zich in om Afghanistan te stabiliseren

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland "erkent de inspanningen" van de Taliban om Afghanistan te stabiliseren. "Er is nu een nieuw bewind in het land en we zien dat zij proberen de militaire en politieke situatie te stabiliseren en dat ze proberen een staatsapparaat op te bouwen", aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Hij sprak de lovende woorden als gastheer op een conferentie in Moskou waar de Taliban, China, Pakistan en Rusland bijeen zijn om over de toestand in Afghanistan te praten.

De Verenigde Staten waren ook uitgenodigd maar die zijn "helaas om logistieke redenen" verhinderd. Zij zeggen te hopen er wel bij te zijn op een eventueel volgend overleg over het Aziatische land waar ze twintig jaar hebben gevochten tegen vooral de Taliban. De soennitische extremisten liepen half augustus het hele land onder de voet zonder op veel weerstand te stuiten.

Hun bewind wordt internationaal niet erkend en er zijn ook VN-sancties tegen de Taliban. Rusland beschouwt de Taliban officieel al jaren als een terroristische organisatie in verband met vroegere banden van de Taliban met terroristen in de Russische Kaukasus. China, dat aan Afghanistan grenst ,vreest de Taliban in verband met zijn moslimminderheid in het westen van het land. Maar China hoopt ook op economisch voordeel in Afghanistan. Pakistan, vooral de geheime dienst van dat land, heeft altijd nauwe banden met de Taliban gehad.

De Taliban hopen dat ze door de mogendheden als wettige regering worden erkend. Ze hebben dringend de Afghaanse banktegoeden in de VS en handelsverkeer nodig.