Rusland wil dat NAVO-troepen Roemenië en Bulgarije verlaten

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft de NAVO verzocht hun troepen en materieel uit Roemenië en Bulgarije terug te trekken, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens Moskou staat Rusland in zijn recht met het verzoek: "De veiligheidsgaranties die Rusland van het Westen verlangt, omvatten bepalingen die de NAVO-troepen verplichten Roemenië en Bulgarije te verlaten. Moskou heeft juridisch bindende garanties van de NAVO geëist dat het blok stopt met zijn expansie en terugkeert naar zijn grenzen van 1997."

NAVO-terugtrekking zou volgens het Kremlin voor Bulgarije en Roemenië betekenen dat alle buitenlandse troepen, wapens en ander militair materieel uit die landen worden verwijderd. Beide landen traden in 2004 officieel toe tot het militaire pact.

De spanningen tussen Rusland en het Westen over verschillende landen in Oost-Europa zijn de afgelopen tijd opgelopen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken waarschuwde donderdag dat Rusland riskeert de verdeeldheid uit de Koude Oorlog terug te brengen. Dat zou Moskou doen door Oekraïne momenteel te bedreigen met de opbouw van een grote troepenmacht aan de grens.

Blinken herhaalde ook het Amerikaanse standpunt dat Rusland het principe schendt dat naties hun eigen beslissingen kunnen nemen.