Russisch parlement verbiedt lhbti-propaganda onder volwassenen

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Russische parlement heeft donderdag een wet goedgekeurd die het 'promoten van lhbti-propaganda' onder volwassenen verbiedt. Onder de nieuwe regels kan iedere gebeurtenis of handeling waarmee homoseksualiteit wordt gepromoot, dus ook online, in boeken, films en reclames, een flinke boete opleveren.

De boete kan oplopen tot omgerekend ruim 6000 euro voor individuen en bijna 80.000 euro voor rechtspersonen, zoals bedrijven en ngo's. Buitenlanders kunnen bij een overtreding vijftien dagen worden gearresteerd en vervolgens het land worden uitgezet.

Volgens de autoriteiten is de wet bedoeld om de Russische samenleving te beschermen tegen de waarden van het Westen, die zij als "on-Russisch" zien. Zo verklaart het hoofd van de Doema, het lagerhuis van het parlement, dat de wet "onze kinderen en de toekomst van dit land beschermt tegen de duisternis die door de Verenigde Staten en Europese landen wordt verspreid."

Critici zien in de wet vooral een poging tot verdere intimidatie en onderdrukking van seksuele minderheden in Rusland, waar de autoriteiten eerder al bestaande wetten hebben gebruikt om gay pride-marsen tegen te houden en homorechtenactivisten vast te zetten. Ook mensenrechtenorganisaties menen dat de maatregelen bedoeld zijn om de vertegenwoordiging van de lhbti-minderheden in het openbare leven te verbieden.