Russische dirigent Gergiev niet op EU-sanctielijst

De Russische dirigent Valeri Gergiev komt niet op de Europese sanctielijst. Hij voldoet nu "onvoldoende" aan de criteria en "de doelstelling van de sancties", schrijft minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in antwoord op Kamervragen van D66.

Gergiev weigert de Russische inval in Oekraïne te veroordelen. Het is al langer bekend dat de dirigent innige banden onderhoudt met het Russische regime van president Vladimir Poetin.

De maestro is al bij diverse gerenommeerde orkesten, waaronder het Concertgebouworkest, het Münchner Philharmoniker orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, in ongenade gevallen vanwege zijn standpunt over de Russische invasie in het buurland.

Met het Rotterdams Philharmonisch Orkest had hij tientallen jaren een innige band. Dat kwam onder meer tot uiting door het jaarlijkse Gergiev Festival. Dat is inmiddels vanwege zijn politieke stellingname geschrapt. Gergiev is ook de titel eredirigent van het Rotterdamse orkest ontnomen.

Minister Hoekstra kan niet zeggen of Gergiev ook de Nederlandse nationaliteit heeft. Hij is wel koninklijk onderscheiden. In 2005 is de Rus benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Gergiev staat bekend als een van de beste dirigenten van de wereld.