Russische zakenman erkent oprichten The Wagner Group

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische zakenman Jevgeni Prigozjin, een bondgenoot van president Vladimir Poetin, heeft voor het eerst toegegeven achter The Wagner Group te zitten. Zijn huurlingenbedrijf wordt ervan beschuldigd een verlengstuk van de Russische staat te zijn.

Prigozjin laat weten de paramilitaire groep in 2014 te hebben opgericht om mensen naar Oost-Oekraïne te sturen, nadat daar een oorlog uitbrak tussen pro-Russische separatisten en de Oekraïense staat. Later werden ook huurlingen naar Latijns-Amerika en Afrika gestuurd, staat in de verklaring van de 61-jarige Rus.

De zakenman staat vanwege zijn nauwe banden met de Russische staat bekend als 'de kok van Poetin', een verwijzing naar de cateringscontracten die hij met het Kremlin heeft. Eerder ontkende hij banden te hebben met The Wagner Group, waar onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie melding van hadden gemaakt. Die hebben Prigozjin sancties opgelegd.

Gevangenen rekruteren

Poetin stelt dat The Wagner Group de Russische staat niet vertegenwoordigt, maar wel overal op de wereld kan werken zolang het bedrijf de Russische wet niet overtreedt. De huurlingen worden al jaren door mensenrechtengroeperingen en de Oekraïense regering beschuldigd van oorlogsmisdaden in Syrië en Oost-Oekraïne.

Het Britse ministerie van Defensie meldde afgelopen zomer dat Rusland de Wagner-huurlingen inzet om zijn troepen in Oekraïne te versterken. Het Russische leger kampt met verliezen sinds het eind februari buurland Oekraïne binnenviel.

Ook The Wagner Group lijdt grote verliezen in Oekraïne, zei een Amerikaanse functionaris vorige week. De defensiemedewerker verklaarde dat is geprobeerd 1500 veroordeelde criminelen te rekruteren voor de oorlog in Oekraïne, maar dat velen weigeren. De functionaris verwees naar beelden die rondgingen op sociale media, waarop te zien zou zijn dat Prigozjin onder anderen Russische gevangenen probeerde te rekruteren.