Rust keert terug bij Tweede Kamergebouw

DEN HAAG (ANP) - Het is weer rustig bij het tijdelijke Tweede Kamergebouw in Den Haag, waar de politie dinsdagmiddag demonstranten tegenhield die opstoomden richting het pand aan de Bezuidenhoutseweg. Rond 15.30 uur waren de meeste betogers weer vertrokken. Er is zeker een aanhouding verricht.

De actievoerders, die voornamelijk demonstreerden tegen het coronabeleid, werden eerder door de politie opgeroepen om van het Plein naar het Malieveld te gaan. De politie te paard moest voorkomen dat er mensen naar het onderkomen van de Tweede Kamer liepen en versperde de weg.

De demonstranten werden teruggedrongen en verderop ingesloten in een speciaal ingericht vak. Daar mochten ze actievoeren. Het ging tientallen mensen, die leuzen riepen naar de politie als "machtsmisbruik" en "kapjes af". Ook waren er demonstranten elders in de buurt.

Een woordvoerder van de Haagse burgemeester Jan van Zanen liet eerder op dinsdag weten dat de menigte naar het Malieveld was verwezen omdat daar meer ruimte is. Ook was de demonstratie niet aangemeld en is er sprake van "een slecht aanspreekbare organisatie", legde de zegsman uit.

Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) arriveerde kort voor 15.00 uur met het traditionele koffertje bij het tijdelijke Tweede Kamergebouw en werd uitgejoeld door betogers. Op Prinsjesdag biedt de minister de nieuwe miljoenennota en de rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan.