Rutte: besluit over festivals ging in overleg met sector

Het besluit om alle meerdaagse evenementen tot in ieder geval 1 september af te blazen is in overleg met de sector genomen. Dat zei demissionair premier Mark Rutte maandag tijdens een persmoment.

"De reden waarom we dat nu doen is omdat dat duidelijkheid geeft en dat vraagt de sector ook", zei Rutte. "Zij kunnen daarmee een beroep doen op de garantieregeling. Dat is natuurlijk slecht nieuws voor de mensen die zich hadden verheugd op Lowlands en andere grote meerdaagse evenementen maar helaas is het op dit moment niet verantwoord om die door te laten gaan."

Volgens Rutte zit het probleem vooral in het feit dat niet-gevaccineerde bezoekers zich dan elke 24 uur zouden moeten laten testen. "En dat is tijdens een evenement logistiek niet goed mogelijk."

Voor eendaagse festivals na 13 augustus en andere meerdaagse festivals na 1 september blijft het nog afwachten of die wel door kunnen gaan. Een besluit daarover wordt in de komende weken genomen en gecommuniceerd op de komende coronapersconferentie op 13 augustus.

Door het besluit van het kabinet is er onder meer een streep gegaan door Lowlands, Down The Rabbit Hole, Mysteryland en Decibel Outdoor.