Rutte kan veilige bedrijfscultuur Rijksoverheid niet garanderen

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte hoopt dat de bedrijfscultuur bij de Rijksoverheid veilig is voor iedereen, maar hij kan daar geen garanties over geven. Hij wilde niet direct commentaar geven op de uitspraken van John de Mol, die zei dat Talpa allerlei "loketten" heeft voor het melden van misstanden, maar dat vrouwen wel "aan de bel moeten trekken". Ook bij de overheid is "in formele zin" alles goed geregeld om misstanden tegen te gaan, zegt de Rutte op zijn wekelijkse persconferentie, maar volgens hem blijft het de vraag of er genoeg aan wordt gedaan en of er genoeg aandacht voor is.

De premier en zijn ministersploeg hebben de misstanden bij het programma The Voice of Holland uitvoerig besproken tijdens de ministerraad vrijdag. Hij betwijfelt of het helpt om "met de stofkam" door ministeries te gaan om seksueel wangedrag bloot te leggen. "Er is geen stofkam voor een bedrijfscultuur, maar je spreekt er regelmatig over." Rutte is "heel blij" met bijvoorbeeld de klachtenprocedures die er zijn, "maar cultuur is een optelsom van gedrag. Dat wordt in beperkte mate gestuurd door dit soort systemen."

De premier was onder de indruk van de advertentie die Talpa-werknemers in het AD lieten plaatsen. Op de paginagrote inzending stond 'Beste John, het ligt niet aan de vrouwen'. "Dat drukt je met de neus op de feiten", zegt Rutte. Hij benadrukt dat de slachtoffers nooit schuld hebben aan misbruik en spoort mensen aan altijd aangifte te doen van misstanden.