Ryanair stapt naar rechter om Brits systeem van reisadviezen

LONDEN (ANP/RTR) - Ryanair gaat de Britse overheid aanklagen om diens 'stoplicht'-systeem met reisadviezen. De Ierse prijsvechter ergert zich eraan dat het Verenigd Koninkrijk maar weinig bestemmingen heeft staan op zijn lijst van landen zonder quarantainevereisten. Portugal stond even op de lijst, maar werd daar later door een toename van de besmettingscijfers weer vanaf gehaald.

Volgens de luchtvaartmaatschappij, die optrekt met de Manchester Airports Group, ontbreekt het aan transparantie. Ze zullen donderdag bij het Britse Hooggerechtshof een zaak indienen om meer duidelijkheid te krijgen over hoe de beslissingen over de reisadviezen precies worden genomen. Landen kunnen in een rode, oranje of groene categorie vallen, afhankelijk van het risico op coronabesmettingen.

De luchtvaartbranche dacht in Groot-Brittannië juist snel weer veel passagiers en vakantiegangers te kunnen gaan vervoeren. Dat komt omdat de Britten erg snel waren met hun vaccinatiecampagne. De partijen uit de sector beschouwen de "ondoorzichtige" manier waarop de autoriteiten te werk gaan daarom als een tegenslag. Dit ondermijnt volgens hen het vertrouwen van de consument om zomervakanties te boeken en zou het voor luchthavens, luchtvaartmaatschappijen en andere reisorganisaties onmogelijk maken om goede herstelplannen op te stellen.

De Britse overheid heeft nog niet op de aankondiging van de juridische stappen gereageerd. De regering in Londen heeft eerder deze week nog het opheffen van de lockdown in Engeland met vier weken uitgesteld. Daar hadden op 21 juni alle beperkingen op sociale contacten moeten vervallen. Maar de laatste tijd zijn er zorgen over de snelle verspreiding van de uit India afkomstige Delta-variant van het virus. Het uitstel moet de autoriteiten in staat stellen om miljoenen extra mensen een tweede vaccindosis te geven voordat de beperkingen worden opgeheven.