Saba op dreef met vaccinaties

THE BOTTOM (ANP) - Op Saba is vrijdagmiddag (lokale tijd) bekendgemaakt dat meer dan 1100 mensen zijn ingeënt tegen het coronavirus sinds afgelopen maandag is begonnen met vaccineren. Op het eiland wonen bijna tweeduizend personen.

Dat betekent dat in een week tijd meer dan de helft van de bevolking een injectie heeft gekregen met het vaccin van Moderna. Nederland heeft vorige week 1500 Moderna-vaccins afgeleverd op het kleinste eiland in het Caribische deel van het Koninkrijk.

Saba heeft ruim 1450 volwassen bewoners. De overheid zegt dat zeker 80 procent van de volwassen bevolking zich heeft aangemeld voor een coronaprik. Maar ze hoopt dat meer mensen zich alsnog melden. Saba heeft als streven negentig procent van de volwassenen te vaccineren. Zaterdag en maandag is daartoe nog een mogelijkheid. Daarna vindt er over vier weken de tweede vaccinatieronde plaats.

Volgens het hoofd van het departement van gezondheid van Saba, Koen Hulshof, lijkt het er op dat Saba volgens planning in mei ‘open’ kan voor toerisme. ’’Er hangt een hele positieve sfeer rond het vaccinatietraject. De mensen die een injectie hebben gekregen, dragen met trots een button met de tekst ‘I got vaccinated’.’’ Verder helpen volgens Hulshof veel vrijwilligers bij het vaccineren van de bevolking.