Sam Ryder scoort hoogst genoteerde songfestivalhit in 26 jaar

Sam Ryder kan een bijzonder record op zijn naam schrijven. De Engelse zanger is met zijn hit Space Man, waarmee hij afgelopen zaterdag tweede werd bij het Eurovisie Songfestival, op de tweede plek van de Britse singlelijst binnengekomen. Ryder scoort daarmee de hoogste notering van een songfestivalhit uit het Verenigd Koninkrijk in 26 jaar tijd.

De laatste keer dat een songfestivalnummer hoog eindigde in de Britse hitlijst was in 1996, meldt samensteller Official Charts. Dat was Gina G met Ooh Ahh…Just A Little Bit. Het nummer, waarmee de zangeres achtste werd tijdens het Eurovisie Songfestival, stond bovenaan de single top 100. Slechts elf andere liedjes schopten het ook tot de top 3 sinds het Verenigd Koninkrijk in 1957 voor het eerst meedeed aan het Eurovisie Songfestival.

In andere landen doet Ryder het minder goed in de hitlijsten. In Nederland kwam de zanger binnen op de 71e plek van de Single Top 100. In Ierland (22), IJsland (25), Litouwen (13) en Zweden (15) behaalde hij hogere noteringen.

De zanger is dankbaar voor zijn succes in de charts en tijdens het songfestival, laat hij weten in een reactie. Ryder gunt Harry Styles, die bovenaan de Britse charts staat, de eerste plek. "Harry staat voor hetzelfde als waar het Eurovisie voor staat: vrijheid van expressie en inclusiviteit. Een viering van muziek, plezier en saamhorigheid."