‘Sancties VS op beveiligingsbedrijven China’

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering is van plan sancties op te leggen aan meerdere Chinese beveiligingsbedrijven, waaronder de grote producent van bewakingscamera's Hikvision. Dat meldden ingewijden bij het Witte Huis. Door de bedrijven op een zwarte lijst te zetten kunnen die geen Amerikaanse technologie meer kopen, net als onlangs met het Chinese technologie- en telecomconcern Huawei werd gedaan.

Naar verluidt is de regering van president Donald Trump bezorgd over de rol die de bedrijven spelen bij de Chinese onderdrukking van de Oeigoeren, een islamitisch volk in het westen van het land. Zo zou de surveillance-apparatuur van Hikvision, Dahua en andere ondernemingen, met ook gezichtsherkenningstechnologie, gebruikt worden in bijvoorbeeld interneringskampen waarin volgens schattingen 1 miljoen Oeigoeren worden vastgehouden.

Op de beurs in het Chinese Shenzhen schrokken beleggers van de berichten uit de Verenigde Staten. Het aandeel Hikvision kelderde 5,7 procent en Dahua ging 6 procent in waarde onderuit.