Sander Janson blij met toegenomen populariteit van kamperen

Omdat Nederlanders vanwege de coronacrisis afgelopen zomer een stuk vaker kozen voor de camping in eigen land heeft de branche een grote boost gekregen. Voor presentator en kampeerexpert Sander Janson is dat een positieve ontwikkeling.

"Kamperen is nooit uit geweest natuurlijk, maar doordat veel mensen niet weg konden, werd er sneller en vaker gedacht aan kamperen", zegt Sander tegen het ANP. "Ik vind het mooi dat meer mensen zijn gaan ontdekken wat kamperen en vakantie in eigen land te bieden heeft."

Een aantal families voor wie de camping ook een voorheen onbekend terrein is geweest, zijn de deelnemers in Sanders nieuwe programma Camp To Go. In de serie, die vanaf zaterdag wekelijks te zien is op RTL 4, verrast de presentator ‘kampeerdebutanten’ en ervaren kampeerders die het op een andere manier gaan proberen met een weekendje weg in een nieuwe camper, caravan of vouwwagen.

Mooie prijs

"Ik verras ze in de showroom en overhandig ze eigenlijk gewoon een hele mooie prijs", zegt Sander lachend. "De families gaan ermee op pad en vloggen over wat ze meemaken, dat levert ontzettend hilarische en persoonlijke dingen op. Ik zoek ze tijdens hun weekend een keer op om te praten over hun ervaringen en om te horen hoe het ze bevalt."

Hoewel kamperen met programma’s als Campinglife en Nederland kampeert een terugkerend onderwerp is voor Sander, is Camp To Go "totaal iets anders", vertelt hij. "Normaal spreek ik juist veel mensen die al veel ervaring hebben met kamperen, dat zorgt voor hele andere gesprekken. Ik vond het super gaaf om eens iets heel anders te doen."

Vakantiesfeer

Na al die jaren is ‘Mr. Camping’ het nog lang niet zat om kampeerplaatsen af te gaan. "Ik vind het heerlijk om op reis te gaan en met mensen te praten die helemaal in de vakantiesfeer zitten. Mensen zijn daardoor anders en lekker in de buitenlucht. Natuurlijk heb ik ook wel ambities voor andere programma’s, maar het zou leuk zijn als het met reizen en vakantie te maken heeft."

Ook zelf staat Sander geregeld op de camping. "Ik verblijf natuurlijk ook graag in een huisje of in een appartement, maar dat is toch anders. De camping verbroedert. Kinderen spelen met elkaar - daar heb je geen kind aan - dus hebben de ouders ook wat quality time samen", legt hij uit. "Iedereen die een keer heeft gekampeerd, weet hoe lekker het is. Mensen die een hekel hebben aan kamperen, zijn gewoon een keer overmeesterd door de regen."