Sander Lantinga: ik kon aardig mezelf zijn bij nieuwe SBS6-quiz

Bij het presenteren van de nieuwe SBS-quiz Vier is te veel kon quizmaster Sander Lantinga naar eigen zeggen aardig zichzelf zijn. De presentator vond het "hartstikke leuk" om te doen en zegt bovendien dat het tv-werk - naast zijn job als dj bij Radio 538 - naar meer smaakt.

"Radio is geweldig, maar om er iets bij te doen is toch ook heel leuk. Dit werkt ook, want het past bij mij omdat het wat losser is", zegt hij over zijn rol als quizmaster. "Ik kon aardig mezelf zijn en hoefde niet meteen het keurslijf van bijvoorbeeld het journaal in. Het is echt weer wat anders", zegt de presentator tegen het ANP over de quiz.

De spelshow draait om vier studenten die samen tot het goede antwoord op allerlei vragen moeten komen en elkaar daarbij van hun eigen gelijk proberen te overtuigen om zoveel mogelijk geld in de jackpot te krijgen. Het overleg over het juiste antwoord kan volgens Sander in het voordeel werken van de deelnemers, maar kan ook juist tot een verkeerd antwoord leiden als iemand de rest te hard van zijn eigen (foute) antwoord probeert te overtuigen. "Het gaat natuurlijk om het geld en de goede antwoorden, maar het is ook heel leuk om de totstandkoming van een antwoord mee te maken. Je ziet mensen soms een hele rare kronkel vormen."

(Eigen)wijsheid

Hoe meer goede antwoorden de vier studenten per vraag geven, hoe meer geld er in de jackpot gaat en hoe meer geld de vragen waard worden. Maar als alle studenten een verkeerd antwoord geven wordt er niets verdiend en gaat ook nog eens de helft van het prijzengeld uit de pot. Eén goed antwoord kan de studenten dus altijd redden. "Dit soort heroïsche verhalen als iemand de rest redt, dat risico zie je ook terug", aldus de presentator.

Het gaat bij Vier is te veel dus om de vraag of de deelnemers eerder wijs of eigenwijs zijn. Zelf is Sander dat naar eigen zeggen allebei wel. "Het kan ook hand in hand gaan. Ik ben ook wel eigenwijs, dat de manier waarop ik ergens over denk volgens mij de enige juiste manier is. Maar voor goede argumenten ben ik ook wel meteen om. Ik hoef niet ten koste van alles m'n eigen zin te hebben."

Terugblikkend op zijn uitstapje heeft zowel radio als tv maken volgens Sander iets speciaals. "Ik heb de laatste jaren toch wel echt voor radio gekozen, maar het feit dat ik niet hoef te kiezen maakt mij een bevoorrecht mens. Radio is heel leuk omdat het met muziek is, je bent baas van je eigen format en het is dagelijks, dus je hebt een echte band met de luisteraars, dat is heel persoonlijk. TV heeft een ander karakter, dat is niet dagelijks en is veel drukker. Als dan zo'n programma klaar is geeft het ook een ander soort voldoening, maar radio en tv naast elkaar is leuk zo."