Sanne Wallis de Vries: dat uurtje maakt voor het theater wél uit

Sanne Wallis de Vries vindt het onbegrijpelijk dat premier Mark Rutte in de conferentie over de nieuwe coronamaatregelen zei dat een latere sluitingstijd voor de cultuursector weinig verschil zou maken. "Hij heeft letterlijk gezegd dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt. Maar het maakt voor de theaters wel heel veel uit", zei de cabaretière en mede-initiatiefnemer van de protestactie Kapsalon Theater in talkshow M.

"Wat er in het theater gebeurt is aan tijd gebonden, dat duurt een bepaalde tijdsduur. Als je in het café zit kun je zeggen dat mensen na een pilsje weg moeten. Daar gebeurt iets heel anders. Als je inzoomt op de theaters kun je niet volstaan door te zeggen: om 22.00 uur moet het maar afgelopen zijn", reageerde Wallis de Vries op de maatregel dat alle locaties om 22.00 uur de deur moeten sluiten. Dat Rutte opperde om dan "een beetje creatief" te zijn, stuit Sanne tegen de borst. "We zijn niet anders dan creatief en we willen niet anders dan spelen."

Volgens haar is het heel moeilijk om voorstellingen eerder te laten beginnen. "Bijna geen enkel gezelschap kan het naar voren halen, dat haal je dan ook nog niet eens. Want je haalt gewoon je publiek niet op tijd binnen. En het publiek wat naar binnen mag is zo klein in aantal dat het stuk niet eens kan spelen want er wordt geen reet verdiend. Dus het is geen versoepeling."

Met Kapsalon Theater werden verschillende theaters in Nederland vorige week woensdag omgebouwd tot een kapsalon, massagestudio of een schoonheidssalon, waar ook werd opgetreden. Aanleiding hiervoor was onvrede dat bijna alle sectoren weer open mochten, behalve onder meer de culturele sector. Ook musea deden mee aan de actie, door bijvoorbeeld een sportles te organiseren.